Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ.

 Η απάντηση στην ερώτηση : Ποίος την έκανε τη ζημιά;

Είναι συνήθως ( ευτυχώς όχι πάντα ) : Δεν ξέρω...Δεν το έκανα εγώ!!
Βέβαια ακούγεται ως μια αξιοθρήνητη απάντηση - ψευτιά που δε μας πείθει...και χρησιμοποιείτε κυρίως από αδέλφια που λένε ότι το έκανε το άλλο αδελφάκι ( κι ας μην έφτανε καν στο τραπέζι για να τραβήξει και σπάσει το βάζο...)
 Συνήθως το ψέμα λέγεται για να βγει το παιδί από τη δύσκολη θέση, να μην απολογηθεί, να εντυπωσιάσει και φυσικά να αποφύγει τις συνέπειες της απροσεξίας του.
Τότε αρχίζει να υπάρχει ανησυχία από το γονιό για το χαρακτήρα του παιδιού του στο μέλλον...Όταν δεν μπορεί να αποσπάσει την αλήθεια από ένα μικρό παιδί αλήθεια τι τον περιμένει όταν γίνει έφηβος;
Άρα το ψέμα πρέπει να αποτρέπεται από τη μικρή ηλικία όταν το χρησιμοποιεί από μικρό ένα παιδί.
Εκπαιδεύστε το παιδί στην εμπιστοσύνη. Ότι κι να κάνει όπως πχ. να σπάσει ένα αντικείμενο κατά λάθος  δεν θα μπει σε αυστηρή τιμωρία και αυτή είναι η βασική αιτία να αποφύγει την ειλικρίνεια.
Πρώτα επίσης ελέγχουμε αν το παιδί έχει τραυματιστεί από τη ζημιά που έκανε.
Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης του ψέματος είναι οι εξής:
- Πρέπει να μπουν κανόνες για το μέλλον αν υπάρξει η ίδια συμπεριφορά.
Ο τρόπος πρέπει να είναι φιλικός και ήρεμος..δείξτε κατανόηση για ότι έκανε και μη ξεχνάτε την αντίστοιχη δική σας παιδική ηλικία...
- Μην γίνεστε υπερβολικοί και μην φωνάζεται. Έτσι χειροτερεύει η κατάσταση.
- Η αλήθεια όταν ειπωθεί πρέπει να ανταμειφθεί και το παιδί να ενημερωθεί ότι είναι πάντα αποδεκτή και απόλυτα καλύτερη από ένα ψέμα.
- Μη λέτε εσείς οι ίδιοι ψέματα για οτιδήποτε στο παιδί σας που σίγουρα κάποια στιγμή θα ανακαλύψει και θα σκεφτεί γιατί να μη λέει και το ίδιο;
- Μάθετε να ξεχωρίζεται το ψέμα που λέγεται για να αποφύγει κακές συνέπειες από το παραμύθι που λέγεται για να τραβήξει τη προσοχή σας..
- Φυσικά πρέπει να δείξετε ότι στεναχωριέστε για την απροσεξία και ζητάτε να το συζητήσετε , χωρίς όμως να το ονομάσετε ψεύτη, γιατί σίγουρα δε θέλετε να πιστέψει ότι είναι και να φέρετε με σκοπό να σας επιβεβαιώνει.

-Σκεφτείτε ότι πιθανά δε κατανοεί πως γίνεται να γνωρίζεται την αλήθεια και απλά θέλετε να την ακούσετε κι από εκείνο!!!  ΠΟΛΙΤΑΚΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου