Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ!!

Ζωγραφική:

Η ζωγραφική των παιδιών έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για τους παιδοψυχολόγους που την θεωρούν μορφή έκφρασης εξίσου σημαντικής όπως και η ομιλία. Τα σημερινά παιδιά ζωγραφίζουν για τον ίδιο λόγο που ζωγράφιζε ο πρωτόγονος άνθρωπος, που χρησιμοποιούσε τη ζωγραφική για να εκφράσει συναισθήματα ή ιδέες. Το παιδί ζωγραφίζει για να εκφράσει τον εαυτό του. Οι ζωγραφιές του στην αρχή μοιάζουν με μουτζούρες, σιγά σιγά γίνονται εικόνες. Το παιδί ξέρει τι παριστάνουν οι ζωγραφιές του. Αυτό συνήθως δε συμβαίνει πριν απο την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών.
Πρέπει να δίνεται στο παιδί χρωματιστά μολύβια και χαρτί απο την ηλικία των 18 μηνών. Τα φύλλα χαρτιού πρέπει να είναι μεγάλα ώστε να επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση του χεριού. Τα πρώτα μολύβια πρέπει να είναι επίσης μεγάλα ώστε να μπορεί το παιδί να τα πιάνει με όλο του το χέρι. Αργότερα και καθώς εξελίσσεται ο συναρμονισμός των μυών, περίπου στα τέσσερα έτη, μπορείτε να του δώσετε μικρότερα μολύβια γιατί θα μπορεί να τα πιάνει με το δείκτη και τον αντίχειρα.
Η προσπάθεια που κάνουν πολλά παιδιά αποθαρρύνεται απο τη κριτική των μεγάλων
που νομίζουν ότι το παιδί προσπαθεί να κάνει καλλιτεχνική εργασία μάλλον παρά ότι η ζωγραφική του αποτελεί μορφή αυτοέκφρασης. Η ικανοποίηση που νιώθει το παιδί απο  τη ζωγραφική του και η πρόοδος που κάνει σε αυτό το τομέα, είναι πολύ πιο σημαντικές απο την γνώμη των μεγάλων που μετρούν μόνο το αποτέλεσμα.
Πολιτάκη Μαρκέλλα Ε/Θ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου